Vingården




Härom dagen var vi på besök till 
en ekologisk vingård.

I kommunen väster om oss, Manilva, 
fanns det gott om vinodlingar för sådär 40 år sedan 
innan De fick ge vika för hotell och bostäder.




Vindodlandet togs istället över av Rondaregionen 
som idag är känd för sina viner.
I Manilva försöker man nu återskapa vinodlartraditionen 
bland annat på den här vingården 
som också tar elever för att kunskapen ska leva vidare.



Druvan som odlas är Moscatel 
som vanligen används i söta viner. 
På den här gården gör man dock torra vita viner 
så det söta goda som vi också fick smaka 
får man istället köpa i plastflaskor från gårdarna på hösten. 

Ju torrare vinet är, desto ljusare.



På bilden här nere ser ni vad det beror på.
Druvorna får nämligen soltorka 
och ju längre de ligger ute desto mörkare, sötare och mer russinlika blir de
(syns tydligast på bilden längst till höger).




Besöket avslutades med en enkel lunch tillagad över öppen eld 
som tändes på ett trappsteg. 
Veden bestod av gamla vinstockar och lammkotletterna var möra. 



Ha en fin fortsättning på dagen 
vilken veckodag det nu är.
Semestermoodet börjar infinna sig och dagavillheten med det.

Kommentarer

Anonym sa…
Så härligt ni har! Spanien är ett väldigt intressant land. Vår svärson är från Madrid så han lär oss mycket positivt om detta land! Ha' det gott! Ev@ i Sundsvall