Vingården
Härom dagen var vi på besök till
en ekologisk vingård.
I kommunen väster om oss, Manilva,
fanns det gott om vinodlingar för sådär 40 år sedan
innan De fick ge vika för hotell och bostäder.
Vindodlandet togs istället över av Rondaregionen
som idag är känd för sina viner.
I Manilva försöker man nu återskapa vinodlartraditionen
bland annat på den här vingården
Druvan som odlas är Moscatel
som vanligen används i söta viner.
På den här gården gör man dock torra vita viner
så det söta goda som vi också fick smaka
får man istället köpa i plastflaskor från gårdarna på hösten.
Ju torrare vinet är, desto ljusare.
På bilden här nere ser ni vad det beror på.
Druvorna får nämligen soltorka
och ju längre de ligger ute desto mörkare, sötare och mer russinlika blir de
(syns tydligast på bilden längst till höger).
Besöket avslutades med en enkel lunch tillagad över öppen eld
som tändes på ett trappsteg.
Veden bestod av gamla vinstockar och lammkotletterna var möra.
Ha en fin fortsättning på dagen
vilken veckodag det nu är.
Semestermoodet börjar infinna sig och dagavillheten med det.
Kommentarer