Ett fantastiskt bröd






I söndags bakade jag
ett fantastiskt bröd
ur Anna Bergenströms kokbok.
  


Namnet syftar på att brödet är superenkelt att baka
(man rör snabbt ihop, låter jäsa, häller ut och skär i bitar)
och fantastiskt gott
- men det är inte det allra nyttigaste.
Den här gången blev det så att jag unnade mej att baka det
det var ju ändå söndag och allt bröd var slut.
Brödet på bilden är i ljusaste laget.
Allra bäst blir det nämligen i riktigt het ugn
så att det är ordentligt mörkt på ovansidan.
Här kommer receptet:


Ingredienser:

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst 
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 12 1/2 dl vetemjöl 
  • knappt 1/2 dl mjöl till utbakningen

Så här gör du:

  • Smula jästen och tillsätt honungen.
  • Häll på lite vatten och rör.
  • Tillsätt resten av vätskan och saltet och därefter de övriga ingredienserna.
  • Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
  • Strö lite mjöl över degen, täck bunken med en bakduk och låter den jäsa i 1-1 1/2 timme.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord men knåda inte för då försvinner luftbubblorna.
  • Strö ytterligare lite mjöl över degen och skär till bitar som läggs på plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i het ugn (250 grader) i 17-20 minuter.


Lycka till ifall du prövar!



Kommentarer

Honung i all ära men det där med vetemjöl funkar inte för mig. Ser gott ut i alla fall. Kraaam pia
Åh så gott det verkar ;)...ser att du har en liknande mortel som jag...
Kram bia