Äppelmust





Vi har 
massor av äpplen 
på våra två träd i år.

Under mer än en veckas tid nu 
har vi plockat fallfrukt och hällt i komposten.

Jag har lagat lite mos (här finns ett superbra recept
men det finns ju gränser för hur mycket mos man kan äta 
och för hur många pajer man kan baka. 




Igår tog vi oss dock för
att plocka ner allt vi nådde på trädet med sommarfrukt. 
Det känns ju hemskt att inte ta vara på frukten.




Trots den här skörden finns det en hel del kvar på trädet.
Tänk att ett snart 100-årigt träd kan ge så mycket frukt.
Vi tror att det är Sävstaholm.





Äpplena förde vi för pressning på en gård på landet.

Steg ett är att väga dem på den gamla gurkvågen.
Drygt 50 kg blev det sammanlagt.




Sedan mals de i en kvarn....




... äppelmassan staplas och utsätts för tryck...




... och ut kommer en grumlig saft som smakar ljuvligt!




Efter pastörisering fylls juicen på flaskor.




Såhär många fick vi med oss hem.




Nu har vi äppeljuice
av garanterat obesprutad frukt
ända fram till jul.
Det är härligt!


Ha en fin onsdagskväll!







Kommentarer